Prawidłowe żywienie jest bardzo ważne dla Pacjentów onkologicznych! Jest ona sprawą indywidualną i warto pochylić się nad tym zagadnieniem głębiej. Dieta powinna być dostosowana do potrzeb konkretnego Pacjenta zgodnie z zaleceniami lekarza i pod Jego kontrolą.

Dieta zależy głównie od: wieku, trybu życia, rodzaju i stopnia zaawansowania nowotworu, preferencji pacjenta, chorób współistniejących, stanu odżywienia, zastosowanego leczenia, skutków ubocznych zastosowanej terapii, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Czynników zmiennych jest bardzo dużo.

O czym należy pamiętać przy żywieniu podczas radio i chemioterapii?

– przede wszystkim, aby dieta była pełnowartościowa, lekkostrawna, wysokobiałkowa, wysokoenergetyczna i dobrze zbilansowana. Surowce powinny być wysokiej jakości, świeże wolne od zanieczyszczeń, urozmaicone. Dobrze jest zwiększyć ilość posiłków z 3-5 do 6-8 na dobę, równocześnie zmniejszając ich objętość. Wiąże się to z różnymi dolegliwościami i w tym przypadku mniej a częściej znaczy lepiej. Gdy stosując się do zaleceń i prawidłowego odżywiania w czasie leczenia zapobiegnie tym samym niedożywieniu, wzmocni pracę układu odpornościowego, poczuje się lepiej, poprawi jakość życia oraz wydłuży czas jego trwania, zachowa siłę, energię, witalność, utrzyma prawidłową masę ciała oraz zapasy składników odżywczych.

Prawidłowa dieta powoduje również iż lepiej będzie znosił działania niepożądane leków, tym samym może skrócić czas pobytu w szpitalu. Dlatego o prawidłowym odżywianiu należy mówić, należy przypominać, ponieważ tak fundamentalną rolę odgrywa u Pacjenta, począwszy od okresu wykrycia nowotworu przez okres leczenia, rekonwalescencji jak również w okresie paliatywnym choroby.

Skład to nie wszystko jeśli chodzi o dietę!

Nie wolno zapominać iż kluczowym elementem jest również dostosowanie konsystencji i tekstury diety, a także objętości i czasu podawania posiłków od objawów danej choroby nowotworowej i skutków ubocznych leczenia występujących u danego chorego: wymiotów, biegunki , zaparcia, zmian w odczuwaniu smaków czy jadłowstrętu. Podczas terapii często dochodzi do zmiany składu diety (eliminacja produktów wzmagających dolegliwości) oraz konsystencji diety(płynna, płynna wzmocniona, papkowata)

Najczęstszymi dolegliwościami z jakimi zmagają się pacjenci to utrata apetytu, zmiana smaku czy też utrata smaku. Dlatego warto spożywać małe porcje co 2-3godziny, także nocą, kiedy wystąpi uczucie głodu. Potrawy warto doprawiać świeżymi ziołami jak: tymianek, rozmaryn, bazylia, cząber, pietruszka i mięta. Należy unikać potraw zimnych i gorących. Próg smakowy na gorzki smak jest zazwyczaj obniżony, natomiast na słodki smak podwyższony. Warto również unikać silnych zapachów jedzenia (dobrze jest wietrzyć często  pomieszczenia a przykrywki na potrawy zdejmować na krótko przed podaniem). Przy dolegliwościach przy połykaniu, zapaleniu jamy ustnej, zmniejszonym napływie śliny, dobrze jest wybierać posiłki zawiesiste albo w postaci puree.

Pacjenci powinni unikać ostro doprawionych, zbyt słonych lub zbyt kwaśnych produktów spożywczych i owoców z dużą zawartością kwasów owocowych: porzeczek, grejpfrutów, soków owocowych. Warto stosować posiłki jak dla niemowląt (są ubogie w sól i kwasy). Napływ śliny można pobudzić dzięki częstemu piciu małych ilości płynów, żuciu gumy czy ssaniu bezcukrowych cukierków cytrynowych.