Odpowiednio skomponowana dieta jest bardzo istotnym elementem zapewniającym właściwe funkcjonowanie organizmu. Szczególne znaczenie ma ona podczas choroby, w okresie okołooperacyjnym, w trakcie leczenia onkologicznego, u osób w podeszłym wieku oraz w czasie rekonwalescencji. Zwiększone zapotrzebowanie na pożywienie lub jego obniżona podaż m.in. na skutek zaburzeń smaku, łaknienia, trudności w połykaniu czy też utraty substancji odżywczych będące skutkiem choroby lub stosowanej metody leczenia mogą prowadzić do niedożywienia.
Osłabiony organizm słabiej radzi sobie z codziennymi czynnościami i ma mniejsze szanse, by właściwie reagować na leczenie. Uzupełnianie niedoborów niezbędnych składników odżywczych jest ważnym aspektem w trakcie leczenia. Pomaga organizmowi szybciej odzyskać siły, zwiększa szanse na szybszy powrót do zdrowia, poprawia jakość życia i zmniejsza ryzyko powikłań. Temu służy RECOMED – dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.
Prezentujemy zbiór przepisów, które charakteryzują się łatwością w przygotowaniu oraz krótkim czasem przygotowania. Dzięki zastosowaniu w nich kompletnego pod względem odżywczym dietetycznego środka spożywczego specjalnego przeznaczenia medycznego RECOMED, uzupełniają dietę o wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne w trakcie choroby, tym samym wspierają organizm w walce z przeciwnościami.
Wyszukaj według kategorii
Wszystkie przepisy charakteryzują się łatwością w przygotowaniu oraz krótkim czasem przygotowania, co jest niezmiernie istotne w przypadku żywienia się pacjentów z chorobami onkologicznymi. Do każdego przepisu dołączono informację odnośnie wartości odżywczej i energetycznej w przeliczeniu na 1 porcję.
Ostatnio dodane przepisy
Przepisy przygotowane we współpracy z Instytutem Dietetyki Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie.