Project Description
Krok 1 : Przygotowanie składników
Składniki:
1 saszetka RECOMED zupa krem dyniowa
300g ziemniaków
50g maki pszennej
1 małe jajko
10 ml oliwy
10 ml gęstego jogurtu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
świeża bazylia, koperek lub natka pietruszki
Krok 2 : Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Przestudzone przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem. Następnie dodać mąkę, RECOMED krem, jajko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz posiekane listki bazylii. Ciasto wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto będzie lekko klejące. Stolnicę posypać mąką, z ciasta formować cienkie wałeczki i dzielić na mniejsze 3-centymetrowe kluseczki. Przycisnąć widelcem, aby zrobić wzorek. Przygotowane kluseczki wrzucać na wrzącą wodę i gotować 2-3 minuty do momentu wypłynięcia na wierzch. Podane na talerzu polać oliwą i gęstym jogurtem z koperkiem lub natką pietruszki. Kluseczki mogą stanowić samodzielne danie, ale nadają się także jako dodatek do dań mięsnych z sosami.
Krok 3 : Sposób podania
Podawać wedle uznania. Smacznego!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 1 PORCJI:
Energia 501 kcal
Białko 19,80g
Tłuszcz 13,06g
Węglowodany 76,45g