Project Description

Krok 1 : Przygotowanie składników

Składniki:

  • 1 saszetka RECOMED koktajl waniliowy

  • 25g kakaowych ciasteczek typu petitki

  • 60g nutelli

  • masa serowa

  • 170g serka mascarpone

  • 130g śmietanki 9%

  • do masy śmietanowej: 5g żelatyny, 5g cukru pudru

  • do masy czekoladowej: 5g żelatyny, 60g nutelli

  • dekoracja: małe bezy, ciemna czekolada

Krok 2 : Sposób przygotowania

Wykonanie:

Nutella musi być miękka, płynna, więc jeśli trzymamy ją w lodówce, wyjmujemy około 2 godzin wcześniej.

Spód:

Ciasteczka pokruszyć dokładnie. Do pokruszonych petitek dodajemy RECOMED koktajl waniliowy i miękką nutellę, mieszamy do połączenia składników. Dno pucharków wykładamy wykonaną mieszanką, dociskamy dłońmi na całej powierzchni, wkładamy do lodówki.

Masa serowa:

Serek mascarpone i zimną śmietankę, krótko miksujemy na najszybszych obrotach. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części.

Masa śmietanowa:

Żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody, przestudzić. Do masy śmietanowej dodać cukier puder i bardzo krótko, około 15 sekund, miksować na najszybszych obrotach. Kiedy żelatyna będzie schłodzona dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej, mieszamy łyżką, a następnie żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników. Masę delikatnie wylewamy na ciasteczkowy schłodzony spód, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa czekoladowa:

Do drugiej części masy serowej dodać nutelę i krótko zmiksować, około 20 sekund, do połączenia składników. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej
wody, przestudzić. Kiedy żelatyna będzie schłodzona dodajemy do niej 1 łyżkę masy czekoladowej, mieszamy łyżką, a następnie żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników. Masę czekoladową wylewamy na stężałą masę śmietanową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Dekorujemy stopioną czekoladą i bezami.

Krok 3 : Sposób podania

Podawać wedle uznania. Smacznego!

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 1 PORCJI:

  • Energia 936 kcal

  • Białko 21,5g

  • Tłuszcz 64,5g

  • Węglowodany 67,3g