Project Description

Krok 1 : Przygotowanie składników

Składniki:

  • 1 saszetka RECOMED wanilia

  • 25 g kakaowych ciasteczek typu petitki

  • 60 g kremu orzechowo-czekoladowego

Masa serowa:

  • 170 g serka mascarpone

  • 130 g śmietanki 9%

Dodatkowo:

  • do masy śmietanowej: 5 g żelatyny, 5 g cukru

  • do masy czekoladowej: 5 g żelatyny, 60 g kremu orzechowo-czekoladowego

  • dekoracja: orzechy, ciemna czekolada

Krok 2 : Sposób przygotowania

Krem orzechowo-czekoladowy musi być miękki, więc jeśli trzymamy go w lodówce, wyjmujemy około 2 godziny wcześniej.

Spód: Ciasteczka pokruszyć dokładnie. Do pokruszonych petitek dodajemy RECOMED i miękki krem, mieszamy do połączenia składników. Dno pucharków wykładamy wykonaną mieszanką, dociskamy dłońmi na całej powierzchni, wkładamy do lodówki.

Masa serowa: Serek mascarpone i zimną śmietankę krótko miksujemy na najszybszych obrotach. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części.

Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody, przestudzić. Do masy śmietanowej dodać cukier puder i bardzo krótko, około 15 sekund,
miksować na najszybszych obrotach. Kiedy żelatyna będzie schłodzona dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej, mieszamy łyżką, a następnie żelatynę wlewamy
do masy śmietanowej i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników. Masę delikatnie wylewamy na ciasteczkowy schłodzony spód, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa czekoladowa: Do drugiej części masy serowej dodać krem orzechowoczekoladowy i krótko zmiksować, około 20 sekund, do połączenia składników.
Żelatynę rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody, przestudzić. Kiedy żelatyna będzie schłodzona dodajemy do niej 1 łyżkę masy czekoladowej, mieszamy łyżką,
a następnie żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników. Masę czekoladową wylewamy
na stężałą masę śmietanową i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Dekorujemy stopioną czekoladą i orzechami.

Krok 3 : Sposób podania

Podawać wedle uznania. Smacznego!

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 1 PORCJI:

  • Energia 358 kcal

  • Białko 13,7 g

  • Tłuszcz 12,2 g

  • Węglowodany 56,7 g